EMEKLİLER BAYRAMA MUTSUZ VE YOKSUL GİRİYOR

29 Temmuz 2020, Çarşamba 853 Kişi
  • Milyonlarca emekli asgari ücretin altında aylık alıyor
  • Emekli bayram ikramiyeleri 2020’de yaklaşık 900 TL eridi
  • Hazine destekli en düşük emekli aylık seviyesi 1.500 TL, ortalama işçi emekli aylığı 2.088 TL
  • Emekli aylıkları düşmeye devam ediyor

Türkiye’de 13 milyonu aşkın emekli ve hak sahibi var. Emekliler Türkiye’nin en büyük toplumsal gruplarından birini oluşturuyor. Ancak 13 milyon emekli bayrama mutsuz ve yoksul olarak giriyor. Bayram emekliler için ikramiye demek ancak fiyatlar başını alıp giderken 1000 TL bayram ikramiyesi iki yıldır yerinde sayıyor.2020’de emeklilerin ikramiye kaybı 900 TL’ye yaklaştı.

Emekli aylıkları giderek düşüyor. Yeni emekliler arasında asgari ücretin altında aylık alanların sayısı giderek çoğalıyor. Bilindiği gibi 2008’de AKP Hükümeti tarafından “reform” adı altında sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişiklikler emeklilik aylıklarının düşmesine neden oldu. Emeklilik yaşı yükseltilirken, emekliliği hak ediş koşulları zorlaştı ve emekli aylıklarını düşüren yeni bir hesaplama yöntemi uygulanmaya başladı.

Bu sistem nedeniyle emekli aylıklarının asgari ücrete oranı hızla gerilemeye başladı. Nitekim Mart 2020’de emekli aylıklarının 1500 TL’ye tamamlanması kararı alındı. Ancak emekli aylıklarının 1500 TL’ye tamamlanması emekli aylıklarının alt sınırının 1500 TL’ye yükselmesi anlamına gelmiyor. 1500 TL’nin altında emekli aylığı alanların emekli aylıkları korunuyor ancak 1500 TL ile olan fark Hazine tarafından ödeniyor. Bu nedenle Temmuz 2020’de emekli aylıkları 1500 TL’nin altında olan emekliler zam alamadı.

DİSK-AR tarafından yapılan araştırma emeklilerin ve emeklilikte yaşa takılanların yaşadığı mağduriyeti ortaya koymayı amaçlıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinden yararlanarak Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından hazırlanan araştırmanın özet sonuçları aşağıdaki linkte yer almaktadır: