Nisan ayında en az 163 işçi hayatını kaybetti!
Yüzde 83’ünü ulusal basından; yüzde 17’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Nisan ayında en az 163 işçi hayatını kaybetti.
2024 yılının ilk dört ayında (Ocak’ta 161, Şubat’ta 149, Mart’ta 124 ve Nisan’da 163 olmak üzere) ise en az 597 işçiyi; yani her gün “en az” 5 işçiyi iş cinayetlerinde kaybettik.
İstanbul’un göbeğinde yer alan Masquerade Club’da göz göre göre bir iş cinayeti meydana geldi.
Gece kulübü patronu Ramazan ayı nedeniyle işletmede tadilat yaptırma kararı aldı ve çalışanlarını bir ay ücretsiz izne çıkardı. Ancak tadilatın bayrama kadar bitmesi için taşeron olarak çalışan firma işçilerine iş baskısı vardı. Diğer yandan gece kulübünün kendi çalışanları da aynı nedenle işe çağrılmış ve tadilat işlerinin başında durulması talimatı verilmişti. İşte tam da bu ortamda 2 Nisan günü saat 12.44'te yangın çıktı, 21’i tadilat işçisi ve 9’u gece kulübü çalışanı olmak üzere 30 işçi hayatını kaybetti.
Yangının başlaması ve takip eden sürece bakarsak:
• Gece kulübü iki bin metrekare veya üzeri kapalı bir alandan oluşuyordu ve iç tadilatlar tüm mekanlarda aynı anda yapılıyordu. Dört taşeron firmanın işçileri (dekor, demir doğrama, mobilya işleri ve elektrik işlerini yapan dört ayrı firma var) ve kendi çalışanları tadilat işleri için görevlendirildi.
• Yangın, mal kabul giriş kapısından yaklaşık 15 metre mesafede sahneye geçişte ve sağ tarafta bulunan localara çıkış alanında yapılan kaynak çalışması sırasında, elektrikli kaynak makinesinden çıkan kıvılcımların kolay yanıcı nitelikteki malzemeleri (ses yalıtım, izolasyon ve döşeme malzemeleri vb) tutuşturmasıyla başladı.
• İşçiler portatif yangın söndürme cihazlarıyla (kuru kimyevi toz) yangını söndürmeye çalıştılar. Yangının hızla büyümesi ve yayılması sonrası yoğun bir duman oluştu ve elektrik kesildi. Yangın söndürme sistemi, yangın dolapları ve bazı yangın söndürme tüpleri çalışmadı. Elektrik panoları patladı. İşyeri acil durum aydınlatmaları ve yönlendirme levhaları yoktu. İşçiler bu ortamda çıkış yolunu bulamadı. (Giriş kapısının kapalı tutulduğu ve yalnızca arka çıkış kapısının açık olduğu belirtiliyor)
Yangın sonucu 30 işçi karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti.
İSİG MECLİSİ RAPORUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ!