BASININ ve KAMUOYUNUN DİKKATİNE!
SEFALET PROTOKOLÜ DEĞİL, YASAL DÜZENLEME!
Yüz binlerce kamu işçisi ayakta. Kamu Çerçeve Protokol Sözleşmesi’nden kaynaklı kamu işçilerinin ücretlerinin ve haklarının erimesi sonucunda işçiler haftalardır emeklerinin hakkı için eylemdeler. Kamu işçileri, artan hayat pahalılığına karşı emeklerinin karşılığı olarak aileleriyle birlikte insanca geçinebilecekleri bir ücret talep ediyor.
İşçilerin haklı mücadelesinin sonucunda, Bakanlık ve Kamu İşverenleri Sendikası ek protokol için TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ Konfederasyonları ile masaya oturmak zorunda kaldı ve 29 Ocak 2024 tarihinde Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Ek Çerçeve Anlaşma Protokolü taraflarca imzalandı. Ancak bu imzalanan ek protokol de işçilerin sorunlarını çözmekten uzak bir ek protokol olmuştur.
Kamu işçilerinin sorunları ek protokollerle, günü kurtarmaya çalışan anlaşmalarla çözülemez. Kamu işçilerinin yaşadığı sorunun temelinde Kamu Çerçeve Protokol Sözleşmesi imzalama pratiğinin kendisi yatmaktadır. Buradaki asıl sorun işçilerin grevli toplu sözleşme hakkının Kamu Çerçeve Protokol Sözleşmesi biçimi dayatılarak gasp edilmesidir.
700 bin kamu işçisi farklı işyerlerinden ve farklı iş kollarından gelmelerine, farklı sendikalara üye olmalarına rağmen Kamu Çerçeve Protokol Sözleşmesi ile tek tip bir sözleşme yapmaya zorlanmaktadır. Bu protokol sözleşmesiyle işçilerin grev hakkı fiilen ellerinden alınmaktadır. Grev hakkı sağlanmadan imzalanan sözleşme tüm kamu kurumlarında çalışan işçiler ve örgütlü oldukları sendikalar açısından bağlayıcı olmaktadır. Sendikalar işyerlerinden aldıkları yetkiyle yaptıkları Toplu İş Sözleşmelerinde konfederasyonlarının imzaladığı protokol sözleşmesinin üzerinde haklar alamamaktadır. İşçilerin grev hakkı olmadan imzalanan Kamu Çerçeve Protokol Sözleşme görüşmeleri, konfederasyon başkanlarının hükümet yetkililerinden rica minnet zam almaya çalıştığı danışıklı bir tiyatroya dönüşmektedir.
Tam da bu nedenlerle geçen sene nisan ayında büyük müjde olarak duyurulan protokol sözleşmesi daha bir sene olmadan sefalet sözleşmesine dönüşmüştür!
Sosyal-İş Sendikası olarak çağrı yapıyoruz:
Kamu Çerçeve Protokol Sözleşmesi’nde grev hakkının da tanındığı acil yasal düzenleme yapılması gerekmektedir. Konfederasyon ile işveren sendikası ve Bakanlık arasında imzalanacak grevli protokol sözleşmesi kamu işyerlerinde şimdiki gibi azami değil asgari hakları belirlemelidir. Yani, kamu işyerlerinde farklı işkollarındaki sendikalar ve işçiler dilerlerse kendi Toplu İş Sözleşmesi süreçlerinde imzalanan çerçeve protokolünün üzerinde de haklar alabilmelidir. Bu konulara ilişkin yasal düzenlemeler yapılmadan işçilerin sorunları çözüme kavuşmayacaktır.
Sefalet protokolü değil, yasal düzenleme!
Kamu işçisinin grev hakkı tanınacak, kamu işçisi kazanacak!
DİSK Sosyal-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu
BASIN AÇIKLAMASI (PDF) İÇİN TIKLAYINIZ!