3 EKİM DÜNYA SENDİKALAR FEDERASYONU ULUSLARARASI EYLEM GÜNÜ!

21 Eylül 2023, Perşembe 610 Kişi

3 EKİM DÜNYA SENDİKALAR FEDERASYONU ULUSLARARASI EYLEM GÜNÜ!

Dünya Sendikalar Federasyonu 20 Eylül 2023 tarihinde yaptığı toplantıda, DSF’nin 78. Kuruluş yıldönümü (3 Ekim 1945)  kutlamaları kapsamında 3 Ekim gününü” ULUSLARARASI EYLEM GÜNÜ” ilan etti. 3 Ekim’  Uluslararası Eylem Günü’nde demokratik ve sendikal özgürlüklerin otoriterliğe ve baskıya karşı savunulmasına ve bu hakların korunması için tüm dünyadaki üyelerine çağrı yaptı.  DSF yönetimi,  3 Ekim Uluslararası Eylem Günü’ için yaptığı toplantıda,  başta örgütlenme hakkı, toplu iş sözleşme hakkı,  grev olmak üzere ücretlerin ve sosyal hakların insan onuruna yakışır bir düzeye yükseltilmesi, istikrarlı ve düzenli çalışma hakkı için tüm dünyadaki üye sendikalara ve üyelerinden savaşımı yükseltme çağrısı yaptı.

DSF Genel Sekreterliğinde yapılan açıklamada “ Bize göre işçi hareketinin amaçlarının ancak sınıf savaşımları ve örgütlü militan talepler yoluyla gerçekleşebileceği ve toplumsal ilerlemenin sağlanabileceği açıktır: işçilerin insani ihtiyaçlarının karşılanması, onurlu iş, ücret ve yaşam savaşımında sendikaların devletten, hükümetten ve siyasal partilerden kesinkes bağımsız bürokrasiden, yolsuzluktan ve sermaye ve işverenlerin manipülasyonundan uzak ve demokratik sınıf ve kitle sendikacılığı ilkelerine bağlı olması gerekir.  Tarih bize göstermiştir ki; bugüne kadar burjuvaziye karşı elde ettiğimiz tüm tarihsel kazanımlar, yukarda saydığımız ilkelerin titizlikle yaşama geçirilmesi ve tabanın söz karar sahibi olması ile sağlanmıştır.

“Demokratik özgürlükler ve sendikal özgürlükler meselesi, işçiler ve sendikalar açısından hayati öneme sahip, müzakere edilemez bir konudur. Demokratik özgürlüklere ve sendikal özgürlüklerin sağlanmasının yolu işçi sınıfının öz örgütü olan sendikaların devletten, hükümetten ve siyasal ve her türlü kurumdan bağımsızlığından geçmektedir. Sendikaları temel görevi sömürünün sınırlandırılması ve aşamalı olarak ortandan kaldırılmasıdır. Bunun amacın gerçekleşmesinin tek bir yolu vardır sendika üyelerinin kollektif bilinci ve kolektif eylemine dayanmaktadır. İşçi sınıfının öz örgütü olan demokratik sınıf ve kitle sendikalarının yürüttüğü savaşımda yukarda saydığım kurumların müdahalesini asla ve asla kabul etmez.“

“Sendikal ve demokratik özgürlükler için verilen mücadele, emeğin kazanımları ve onurlu çalışma ve yaşam koşulları için verilen mücadele birbirinden ayrılamaz”

“Sarı sendikaların ve uzlaşmacı ve yozlaşmış sendika liderliklerinin gönüllü desteğiyle, demokratik sınıf ve kitle ilkelerine dayalı ve sınıf savaşımını temel alan sendikal hareketinin karşısına işçilerin silahsız kalacağı ve sendikalarına yabancılaşacağı ve burjuvazi ile işbirliğine dayanan zararsız bir "sosyal diyalog"  sendikacılığı koyma girişiminde bulunulması tesadüf değildir.”

“Üst üste yaşadığımız birçok kapitalist krizin en uzun döneminde, işçilerin ücretlerine ve diğer çalışma ve sosyal haklarına yönelik sert ve top yekün saldırıların yanı sıra, sendikal ve demokratik özgürlüklerin ihlaline yönelik saldırıların da devam etmesi tesadüf değildir.”

“Özellikle emeğin değersizleştiği ve işçilerin yaşam standartlarının bozulduğu, hayat pahalılığı ve enflasyon koşullarında, işçileri susturmak ve sınıf çıkarlarını savunma yeteneklerini sınırlamak amacıyla demokratik ve sendikal özgürlüklere yönelik saldırılar tüm dünyada yoğunlaşarak devam etmektedir.”

“Yıllar boyunca,  olduğu gibi bugün de işçilerin ücretlerine ve diğer çalışma ve sosyal haklarına yönelik saldırılar, demokratik ve sendikal özgürlüklere yönelik otoriter baskı birbirini tetiklemesini ve yoğunlaşmasını da beraberinde getiriyor. Örgütlenme, toplu pazarlık grev ve toplu protesto hakkını daraltan daha sert önlemler için Covid-19 Pandemi dönemi sermaye ve onun temsilcileri tarafından da istismar edildi. Covid-19 Pandemisi,   burjuvazinin sömürüsünü daha da artırması için çalışma koşullarının esnekleştirilmesini başta uzaktan çalışma biçimi olmak üzere değişik çalışma biçimlerinin işçi sınıfına dayatılmasının aracı oldu.”

“Dünya Sendikalar Federasyonu ve uluslararası demokratik sınıf ve kitle sendikal hareket, tüm dünyada demokratik ve sendikal özgürlüğü savunmak, ücretlere, sağlık hizmetlerine ve sosyal güvenliğe yönelik saldırılara karşı işçi sınıfı ve emekçi halka yönelik otoriter saldırıya karşı dünyadaki tüm üyelerimizi savaşıma davet eder”

Dünya Sendikalar Federasyonu, tüm dünyadaki demokratik sınıf ve kitle sendikacılığı ilkesini savunan militan sendikaları, 78. Yıl kuruluş yıldönümümüzde aşağıdaki slogan altında Uluslararası Eylem Günü'nün kuruluşuna kitlesel katılımla kutlamaya çağırıyor:

“Otoriterliğe, demokratik ve sendikal özgürlüklere saldırıya hayır”!
“ İnsanca Çalışma Hakkı”
“ Her Türlü Esnek Çalışmaya ve Sömürüye Hayır!

Dünya Sendikalar Federasyonu
Genel Sekreterlik

WFTU haberine ulaşmak için tıklayınız!