UZAKTAN ÇALIŞMAYI İŞVERENLER FIRSATA ÇEVİRDİ!

27 Ocak 2021, Çarşamba 961 Kişi

Sendikamız Genel Başkanı Mustafa Ağuş, pandemi sürecinde uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ve beraberinde mesai saatlerinin esnekleşmesi ile işverenden mesai saati dışında gelen taleplerin artmasını INDEPENDENT Türkçe’ye değerlendirdi.

INDEPENDENT Türkçe’nin yaptığı habere göre, uzaktan çalışmada mesai saatleri dışında gelen iş talepleri, özel hayat bırakmadı. Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda çalışanlara iş saatleri dışında ulaşılamamasına yönelik "İrtibatı kesme hakkı", 472 "evet", 126 "hayır" ve 83 "çekimser" oyla kabul edildi. Batı'da yaygınlaşan iş dışında "İrtibatı kesme hakkı" Türkiye'de de isteniyor. "Nasıl olsa evde..." düşüncesiyle kimi iş kollarında mesai saatlerinin dışında da çalışanlardan iş istenmesinin artması, beraberinde sıkıntıları da arttırdı.

"Evden çalışma işverenler tarafından fırsata çevrildi"

Peki Türkiye'de durum ne? Pandemiyle birlikte uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı sektörlerde de, mesai dışında iş isteme durumlarında bir artış ve bunun sonucunda doğan bir sorun var mı?

Daha çok ofis ağırlıklı meslek gruplarında örgütlenen Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Ağuş değerlendirdi.

Uzaktan çalışmanın pandemi sürecinde sendikalarına bağlı olan birçok iş kolunda da yaygın bir şekilde uygulandığını, bununla beraber mesai dışında telefonla ya da mesajla iş talep etme sorununu kendilerinin de yaşadığını ifade etti.

Ağuş; "Bu bir yerde işverenler tarafından fırsata dönüştürüldü. İşyerlerinde olan fazla mesaileri evden çalışan arkadaşlarımıza yıkmış oldular. Bu konuda şikayetler aldık. Sendikamıza bağlı olan işyerlerindeki arkadaşlarımıza söyledik. Belli saatten sonra gelen iş taleplerine bakmak zorunda değilsiniz, gerekirse sendikaya bildirin biz yazılı uyarırız dedik. Uyarılarımız sonuç vermiş görünüyor" dedi.

"Akşam 22.00'da bile iş istenebiliyor, özel hayat kalmadı"

Ağuş, mesai saatleri dışında bağlantı kesme hakkına dair bir yasal düzenlemenin mutlaka Türkiye'de de gerektiğini belirtti.

Ağuş, "bu böyle devam edecek gibi görünüyor. Bir fırsata çevrildi. Akşam 21.30-22.00'da iş geliyor. İnsanların özel hayatı diye bir şey kalmadı. Tamam evden çalışıyorsunuz diyorlar da, evden çalışıyor diye akşam 22.00'da iş isteyemezsin. Bunun önü açılmaya çalışılıyor. Bu konuda önümüzdeki günlerde bir açıklama yapabiliriz"  diyerek sözlerini tamamladı.

INDEPENDENT Türkçe’nin yaptığı haberin tam metnine aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz!