8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

8 Mart; kadınların ağır çalışma ve yaşam koşullarına karşı verdikleri mücadelenin simgesi olan bir gündür.

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

1857’de New York’ta dayanılması güç çalışma koşullarına karşı, 10 saatlik işgünü ve insanca bir yaşam taleplerini haykırmak için toplanan 40 bin dokuma işçisinin gösterisi sırasında çıkan şüpheli yangında 129 emekçi yaşamını yitirdi. 8 Mart 1857 günü yapılan cenaze törenine on binlerce emekçi katıldı.

Kadınlar; cinsiyet köleliğinin ve sınıf köleliğinin nedeninin özel mülkiyet olduğunu ve kadınların tam kurtuluşunun ancak ve yalnızca üretim araçlarındaki özel mülkiyetin kaldırılması ve onların toplumsal mülkiyete dönüşmesi ile güvence altına alınabileceğini haykırıyorlardı.

1910’da Danimarka’da yapılan II. Uluslararası İşçi Birliği toplantısında; kadın işçilere 8 saatlik işgünü, doğum izni, süt izni ve sosyal güvenlik taleplerini ortaklaştırdılar.

Ülkemizde ilk 8 Mart kutlamaları 1921 yılında Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova‘nın girişimleriyle gerçekleşmiştir. 1975 yılından beri de “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaktadır. Dünyada ise Birleşmiş Milletlerin 16 Aralık 1977 tarihinde aldığı kararla 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmaktadır.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü; her yıl kadın emekçilerin ve tüm emekçilerin insanca çalışma ve insan gibi yaşamak için gerekli olan taleplerini dile getirdikleri bir mücadele günüdür. 2018 yılında da; Evlerde, tarlalarda, mevsimlik işçilikte, fabrikalarda, işyerlerinde, ofislerde, eğitimde, akademik alanda cinsiyete dayalı her tür şiddete, eşitsizliğe, ayrımcılığa karşı;

-          Emeğimizin görünür olması için,

-          Eşit işe eşit ücret için,

-          Güvenceli bir çalışma hayatı için,

-          Kreş hakkımız için,

-          Çocuk, yaşlı, engelli bakımının kamulaştırılması için,

-          Kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin son bulması için,

-          Her türlü şiddetin, sömürünün, savaşın ortadan kalktığı, emekten yana insanlığa yaraşır bir yaşam için;

BİRLİKTE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ!