KOD-A'DA HUKUKSUZLUĞA, SÜRGÜNLERE SON!

Kod-A işçilerinin sendikamızda örgütlenmesi üzerine işveren, işçiler üzerinde işten atma, baskı ve sürgün yöntemleriyle yıldırma politikası izlemişti. Bu hukuksuzluklara karşı sendikamız, İstanbul ve İzmir'de eşzamanlı olarak basın açıklamaları gerçekleştirdi. Aynı metnin okunduğu basın açıklamalarında, süreç kamuoyuyla paylaşılarak sendikamızın talepleri duyuruldu.

Açıklamada işverenin ilk olarak, ÇSGB'nin sendikamızın çoğunluk tespitine itiraz ettiği, bu yöntemle süreci tıkamaya çalıştığı kaydedildi. Ardından sendikamızı karalayıcı söylemlerde bulunulduğu ancak bu trajikomik yöntemlerden sonuç alamadığı kaydedilen açıklamada, "İş Yasasının 22. maddesine aykırı biçimde işçilerin onayı alınmaksızın şehir içi ve dışı görevlendirmeler yapan işveren, sürgün niteliği taşıyan bu görevlendirmeleri kabul etmeyen işçileri, İş Yasasına aykırı biçimde işten çıkarmaktadır" denildi.

Açıklama şu şekilde sona erdi. "Taleplerimiz açık ve net: Sendika karşıtı çalışmalara son verilsin! Atılan işçiler geri alınsın! Yetki itirazı davası geri çekilsin! Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlasın!"

AÇIKLAMANIN TAM METNİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

İZMİR'DE İŞÇİLER İÇERİ HAPSEDİLDİ!

İzmir'deki basın açıklaması, Kod-A işyeri önünde yapıldı. Dün yapılan uyarı eylemimizden sonra işverenin bugün çeşitli tedbirler aldığı gözlendi. Küçük servisler ile taşınan işçiler, yarı yolda büyük servis araçlarına nakledilerek tam mesai saatinde işyerine getirilerek apar topar işyerine sokuldu. Jandarma ile korkutulmak istenen işçiler, öğle arasında içeri hapsedilerek dışarı çıkmalarına izin verilmedi. "İşçinin güvenliği" bahanesiyle pencerelere perde çektirildi, yüksek sesle müzik yayını yapıldı, kapılar kilitlendi. Sosyal-İş Sendikası olarak işçilere yapılan bu insan onuruna yakışmayan muameleyi şiddetle protesto ediyoruz.

Yapılan tüm uygulamalara karşı Sendikamız Genel Başkanı Metin Ebetürk'ün Jandarma ile görüşerek, hukukdışı bir eylem yapmadıklarını, Anayasal haklarını kullandıklarını bildirmesinden sonra basın açıklamamız gerçekleştirildi.

Genel Başkan Metin Ebetürk tarafından okunan açıklamada DİSK/Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, Güvenlik-Sen Genel Sekreteri Hüseyin Ünlü ve Dev-Turizm-İş İzmir Şube Başkanı Tahir Ozan ile sendikaların merkez ve şube yöneticileri ile üyeleri katılarak destek verdi.

İSTANBUL'DA İŞÇİLER BİRLEŞTİ

İstanbul'daki basın açıklaması, Güneşli'de bulunan Türk Telekom binası önünde gerçekleştirildi. Açıklamaya yöneticilerimiz ve üyelerimiz katılırken, DİSK İstanbul Bölge temsilcisi Adil Çiftçi ve Genel-İş 2 Nolu Şube Sekreteri Şenol Dursun katıldı. Ayrıca basın açıklamasının yapıldığı bölgede 74 gündür oturma eylemi yapan Türk-İş'e bağlı Tüm-tis Sendikasına üye DHL işçileri ile Tümtis Genel Sekreteri Gürel Yılmaz da eylemimize destek verdi.

Sendikamız GYK Üyesi ve İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ağuş'un basın açıklamamızı okumasının ardından DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi söz alarak, DİSK'in Kod-A işçisinin yanında olduğunu, her tür desteğe hazır olduklarını kaydetti.

Eylemimize destek veren Tüm-tis'e bağlı DHL işçileri adına söz alan Tüm-tis Genel Sekreteri Gürel Yılmaz yaptığı kısa konuşmada Kod-A işçilerinin haklı mücadelerini selamladığını, Sosyal-İş Sendikası ve Kod-A işçileriyle her zaman dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

Son olarak Sendikamız Genel Sekreteri Celal Uyar söz alarak şunları kaydetti: "Kod-A işvereni bugün yaptığı hukuksuz uygulamalar sonucu bir ilke imza attı. Türk-İş ve DİSK konfederasyonlarının işçilerini bir araya getirdi. Bundan sonra da konfederasyon ayrımı gözetmeksizin mücadelemiz birlikte devam edecektir.

Basın açıklaması, "Sendika hakkımız engellenemez", "Baskılar sürgünler bizi yıldıramaz", "Toplu sözleşme hakkımız engellenemez" sloganları ve alkışlarla sona erdi.