DÜNYANIN TÜM TİCARET İŞÇİLERİ: İLERİ!

Sendikamızın da üyesi olduğu, ticaret işçilerini örgütleyen sendikaların dünya ölçeğindeki federasyonu olan UNI Ticaret’in Küresel Konferansı, 13-15 Haziran 2017 tarihlerinde Berlin’de toplandı. Dünyanın dört bir yanından 300 sendika yönetici ve temsilcilerinin bir araya geldiği Konferans, “Geleceğin Çalışma Dünyası için Sendikal Güç” teması ve tüm ticaret işçileri için “İleri” çağrısı ile yapıldı. Sendikamızı Genel Başkan Metin Ebetürk’ün temsil ettiği Konferansta Sendikamızın Türkiye işçi sınıfı ile dayanışma çağrısı, Konferans delegeleri tarafından güçlü bir biçimde destek gördü. Konferansta, UNI Ticaret’in 4 yıllık eylem planı da belirlendi.

‘Ticaret işçileri küresel ekonominin motorudur’

Konferansın açılışında konuşan UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Philip Jennings, “Ticaret sektöründe güçlü sendikaların varlığını, işçiler için saygınlık ve eşitliği sağlamak gibi bir görevimiz var. Sizler, bu görevi yaşama geçireceksiniz” dedi. Ev sahibi Alman Ver.di Sendikasının Ticaret Departmanı Başkanı Stefanie Nutzenberger ise ticaret sektörü sendikalarının liderlerini, yaygın sendikal baskılara karşı demokrasi ve insan hakları için ayağa kalkma çağrısı yaptı. UNI Ticaret Küresel Yönetim Kurulu Başkanı Stuart Appelbaum ise, ticaret işçilerinin küresel ekonominin motoru olduğunu vurgulayarak, “Saygınlık, adalet ve saygıyı hak eden üyelerimiz için mücadele etmeye hazır ve istekliyiz” dedi.

‘Küresel çerçeve anlaşmalar oksijen işlevi görüyor’

UNI Ticaret’in son 4 yıldaki çalışmaları hakkında bilgi veren UNI Ticaret Başkanı Mathias Bolton, “Çalışmalarımızın merkezinde Küresel Çerçeve Anlaşmaları ve küresel sendikal ittifakları inşa etmek ve güçlendirmek yer aldı. Küresel Çerçeve Anlaşmalar, mükemmel olmamakla birlikte, demokratik alanın daraldığı koşullarda küresel şirketlerde örgütlenmemize olanak sağlıyor. Romanya, Rusya ve Pakistan gibi ülkelerde Küresel Çerçeve Anlaşmalar oksijen işlevi görüyor” dedi. UNI Ticaret ile Carrefour, AEON, Metro ve Auchan arasında 4 farklı Küresel Çerçeve Anlaşma imzalandığını belirten Bolton, Dünyadaki 8 büyük hipermarketin 4’ünde Küresel Çerçeve Sözleşme olduğunu söyledi.

4 farklı başlıkta eylem planları oluşturuldu

Konferansta 4 konuya odaklanıldı. “Küresel çerçeve anlaşmalar”, “Kadın ve gençlerin sendikal katılımı”, “E-ticaret ve dijitalleşmeye sendikal yanıtlar” ve “Bangladeş Anlaşması ve perakende ticaret zincirlerinde örgütlenme” konularında yapılan panellerin ardından, her bir başlık için ayrı ayrı eylem planları oluşturuldu. E-ticaretin giderek yaygınlaşması nedeniyle ticaret sendikalarını e-ticaret alanında örgütlenmeyi güçlendirmesi gerektiği vurgulanırken, Almanya’da Amazon ve Zalando şirketlerindeki işçilerin örgütlenme deneyimleri aktarıldı. Zalando şirketinin Almanya ayağında Ver.di üyelerinin devam eden grevi Konferans tarafından selamlanırken, Zalando işçileri ile dayanışma çağrısı yapıldı.

Dayanışma çağrımız yanıt buldu

Konferansın “özel konular” bölümünde söz alan Sendikamız Genel Başkanı Metin Ebetürk, 4 sene önce UNI Ticaretin Arjantin’de gerçekleştirilen Konferansı sırasında, Türkiye’de grevde olan Leroy Merlin işçileri ile dayanışma çağrısı yaptığını anımsatarak, “Sizlerin de tam desteğini aldığımız bu grev 16. günün sonunda başarıya ulaştı. Zafer, hakları için mücadele eden işçilerin oldu” dedi. Türkiye’deki güncel gelişmelere değinen Ebetürk, muhalif her kesim üzerinde ağır baskılar olduğuna dikkat çekti. Erdoğan ve hükümetinin darbe girişimini bir koz olarak kullanarak Türkiye’de demokrasiyi askıya aldığını vurgulayan Ebetürk, ihraç edilen kamu emekçileri ve açlık grevine devam eden Nuriye ve Semih ile dayanışma içinde olduğumuzu ifade etti.

Türkiye’de demokrasinin yok edildiği koşullarda işçi hakları ve sendikal hakları korumak ve geliştirmenin daha zor hale geldiğini belirten Ebetürk, AKP ve hükümetinin grev yasaklarına işaret etti. Ebetürk, “Demokrasi yoksa, özgürlük yoksa; işçi hakları da yok, sendikal haklar da yok. İşte bu yüzden hepinize, Türkiye’deki işçilerle dayanışma içinde olma çağrısı yapıyorum. Türkiye’de gerçek bir demokrasi, işçi hakları ve sendikal haklar için göstereceğiniz destek ve dayanışma, mücadelemizde bizi daha da güçlendirecektir” dedi. Ebetürk sözlerine, Marx ve Engels’in, “Dünyanın tüm işçileri birleşiniz” sözleri ile son verdi.

Dayanışma çağrımıza tüm Konferans delegeleri ayağa kalkarak alkışlarla destek verirken, UNI Ticaret Küresel Yönetim Kurulu Başkanı Stuart Appelbaum, Türkiye’deki sendikalarla dayanışma içinde olmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Yönetim kurulu seçildi

UNI Ticaret Konferansı, Küresel Yönetim Kurulu’nun seçimi ve eylem planının kabul edilmesi ile sona erdi. Stuart Appelbaum, yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Appelbaum, kapanışta yaptığı konuşmada “Birleşik ve küresel bir emek hareketi olarak örgütlenmek ve mücadele etmeye hazır olmak zorundayız. Dünyanın dört bir yanından 160 sendikadan 4 milyon işçiyi bir araya getirmemizden dolayı gurur duyuyorum” dedi.

UNI Ticaret’in bir sonraki Küresel Konferansı 2021 yılında ABD’de New York’ta yapılacak.

GENEL BAŞKAN METİN EBETÜRK'ÜN KONUŞMASININ TAM METNİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ