KIDEM TAZMİNATLARININ FONA DEVREDİLMESİNE DE HAYIR!

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatlarının yıl içinde fona devredileceğine dair bir açıklama yaptı.

Bu gelişme üzerine Sendikamız, bir açıklama yayımladı: "Kıdem Tazminatlarının Fona Devredilmesine de HAYIR!"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Adana sanayi Odası'nda yapılan bir toplantıda, patronlara "kıdem tazmiantının yıl içinde fona devredileceği" müjdesini(!) vermişti.

Bunun üzerine sendikamız, yazılı bir açıklama yayımladı: "Kıdem Tazminatlarının Fona Devredilmesine de HAYIR!" Açıklamayı aşağıda ilgilerinize sunuyoruz.

AÇIKLAMAYI PDF FORMATINDA İNDİRMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ.

10.03.2017

Bakan Müezzinoğlu, “kıdem tazminatı bu yıl fona devredilecek” müjdesi(!) verdi...

Fona devredilmesine de "HAYIR" diyoruz!

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, 9 Mart 2017 tarihinde Adana Sanayi Odasında, “sermaye kesimine yapılacak teşvikler” içerikli konuşmasında, patronlara kıdem tazminatının "yıl içinde fona devredileceği" müjdesi (!) vermiştir.

Üstelik Sayın Bakan; kıdem tazminatının istismar edildiğini, emek ile sermaye arasında hukukun karşılıklı güvene dayanması gerektiğini, kendilerine de “adil yönetim ve hakemlik” görevi düştüğünü söylemiştir.

Sayın Bakan bilmelidir ki; sermaye formasını giyerek ne adil yöneticilik ne de hakemlik yapılabilir.

Yaptığı konuşma ile, sermaye kesimi sözcüsü gibi konuşan olan Bakan; sermaye takımının forvetliğine soyunarak; işçi sınıfının 80 yıllık kazanılmış hakkı olan “kıdem tazminatı hakkını” yok etme kararlılığını, takvim vererek ortaya koymuştur.

Bu yaklaşım ve tutumun adil bir tutum olup olmadığını anlamak için Sayın Bakanı; aynı cümleleri işçilerin önünde tekrarlamaya davet ediyoruz.

Sayın Bakan adil bir hakemlik yapmak istiyorsa;

-       Kıdem tazminatını işverenin keyfiliğinden kurtarmalıdır, adaletsizlik buradadır.

-       Kıdem tazminatını süre, miktar ve yararlanma bakımından 12 Eylül zihniyetinin bile gerisine götüren tasarıları çöpe atmalıdır. Haksızlık buradadır.

-       Canı pahasına, ekmeği, geleceği ve ülkesi için ter döken yoksul insanların elinden kıdem tazminatını almaya kalkmak ise, insafsızlıktır.

Sayın Bakan bilmelidir ki; Kıdem Tazminatı bir yardım veya bağış değil, karşılığı çalışılarak hak edilen bir haktır.

İşçinin hak ettiği ücreti yok ederek, azaltarak veya elinden alarak “adalet” sağlayacağını sananlar, er ya da geç yanıldıklarını anlayacaklardır.

Bakan Müezzinoğlu’nun bu açıklamayı siyasi atmosfer ikliminde ve mahalle baskısı altında kalarak yaptığına inanmak istiyoruz.

Bununla birlikte; Bakan’ın sermaye temsilcilerinin huzurunda tarih vererek yaptığı; “ kıdem tazminatının fona devredilmesi”  söylemi ihmal edilemez. Bu bağlamda; tüm işçi sendikalarını, tüm işçi konfederasyonlarını ve emekten yana tüm demokratik kitle örgütlerini; ‘kırmızı çizgimiz’ dediğimiz kıdem tazminatına sahip çıkmak üzere birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.