UNI METRO KÜRESEL İTTİFAKI İSVİÇRE'DE TOPLANDI

Sendikamızın üyesi olduğu UNI Küresel Sendika'nın, Metro Grup'ta örgütlü çeşitli ülkelerden sendikalar ile oluşturduğu UNI Metro Küresel İttifakı toplandı

Sendikamız Genel Başkanı Metin Ebetürk'ün katıldığı toplantı, 2-3 Kasım'da İsviçre'deki UNI Küresel Sendika Genel Merkezi'nde gerçekleşti.

Sendikamızın üyesi olduğu UNI Küresel Sendika’nın, Metro Grup’ta örgütlü çeşitli ülkelerden sendikalar ile oluşturduğu UNI Metro Küresel İttifakı, 2-3 Kasım 2016 tarihlerinde İsviçre’nin Nyon kentinde bulunan UNI Küresel Sendika Genel Merkezi’nde toplandı.

Sendikamız Genel Başkanı Metin Ebetürk ile Sendikamız Uzmanı Onur Bakır, ittifak toplantısında sendikamızı temsil etti. Toplantıya İspanya, Fransa, İtalya, Türkiye, Romanya, İspanya, Belçika, Rusya ve Pakistan’dan Metro Grup’ta örgütlü olan sendikaların temsilcileri de katıldı.

Örgütlülük ve sorunlar masaya yatırıldı

Toplantı, UNI Küresel Sendika Ticaret Departmanı’nın yeni Başkanı Mathias Bolton’ın açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasının ardından UNI Örgütlenme Birimi’nde görev yapan Erkan Ersoy, UNI’nin çeşitli ülkelerde uyguladığı sendikal örgütlenme modeli ve stratejisi ile ilgili bir sunum yaptı. Ardından farklı ülkelerden temsilciler kendi ülkelerindeki son durumu aktardı. Toplantıda Metro Grubu’nun yeni yapılanması, farklı ülkelerde uygulanan Değer Yaratma Planları, sendikal örgütlenmeler ve toplu iş sözleşmeleri hakkında bilgi alışverişi yapıldı.

Ülke raporlarının sunulması sırasında söz alan Genel Başkanımız Metin Ebetürk, Türkiye’de yakın dönemde yaşanan siyasal gelişmelerle ilgili ayrıntılı bilgi vererek, siyasal gelişmelerin sendikal hareket üzerindeki etkilerini de aktardı. Ebetürk, Metro işvereni ile yürütülen son toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ve sonuçları hakkında da bilgi verirken, Metro’nun ve sendikal örgütlülüğümüzün mevcut durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Metro İK ile toplantı

Toplantının ikinci gününde, Metro Küresel Çalışma İlişkileri Departmanı’ndan Peter Wiesenekker, Metro Grubun mevcut durumu ve yeniden yapılanma süreci ile ilgili bir sunum yaptı. Wiesenekker, Metro Grubun, iki şirkete ayrılmasına ilişkin çalışmalarda son aşamaya gelindiğini; Media Markt ve Satürn’ün Metro Grup bünyesinde kalacağını, Metro ve Makro’nun ise yeni kurulacak şirket üzerinden faaliyetlerine devam edeceğini bildirdi.

Wiesenekker’in sunumunun ardından soru cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde UNI Küresel Sendika ile Metro Grubu arasında imzalanan ortak açıklamanın ve Avrupa İş Konseyi’nin (Metro Euroforum) geleceği hakkında ve farklı ülkelerdeki sendikal örgütlenme ile ilgili yaşanan sorunlar üzerinde duruldu.

Toplantının sonunda Sendikamızın da içinde yer aldığı İttifak Yürütme Kurulu’nun görevine devam etmesi kararlaştırıldı.