İSKOOP İŞÇİLERİNDEN KIDEM TAZMİNATI EYLEMİ

Sendikamıza üye İstanbul Ecza Kooperatifi işçileri, Kıdem Tazminatlarının gaspına ve kiralık işçiliğe yönelik yasal düzenleme girişimleri nedeniyle eyleme geçti

Üyelerimiz, yaptıkları iş bırakma ve basın açıklaması eylemiyle, kıdem tazminatlarının iş güvenceleri olduğunu söyleyerek, gasp edilmesine geçit vermeyeceklerini ifade ettiler.

Sendikamızda örgütlü olan İstanbul Ecza Kooperatifi (İSKOOP) işçileri, kıdem tazminatı ve kiralık işçilik düzenlemelerine karşı eylem yaptı. İstanbul'daki tüm İSKOOP Şubelerinde, üyelerimizin tamamının katılımıyla gerçekleştirilen eylemde, saat 09.00-9.30 arasında iş bırakılarak açıklamalar yapıldı ve gündeme gelen yasal düzenlemeler protesto edildi.

KIDEM TAZMİNATI İŞ GÜVENCEMİZDİR!

Eylem yapılan tüm işyerlerinde okunan ve "Kıdem Tazminatımız İş Güvencemizdir! Dokundurmayacağız!" başlığını taşıyan açıklamada "Kıdem tazminatı hakkımızda zerre kadar dahi olsa bir kayba yol açacak hiçbir yasal düzenlemeyi kabul etmiyoruz" diyen İSKOOP işçileri, "Kıdem tazminatımız, bugünümüzü ve yarınımızı teminat altına alan en önemli hakkımızdır" dedi.

GERÇEK AMACI BİLİYORUZ

Hükümet temsilcileri tarafından, işçilerin kıdem tazminatlarını alamadıkları, bu nedenle kıdem tazminatının fona devredilmesinin gündeme getirildiğini hatırlatan İSKOOP işçileri, gerçek amacın sermaye çevreleri tarafından açıkça dile getirildiğini söyledi. Üyelerimiz, "Gerçek amacı, işveren örgütlerinin açıklamalarından biliyoruz. Sermaye örgütleri, 'işten çıkarma maliyetleri çok yüksek' diyor, kıdem tazminatımızın yok edilmesini istiyor" ifadelerini kullandılar. İSKOOP işçileri açıklamalarında "Amaç, işten çıkarma maliyetlerini düşürüp, kolay işten çıkarmak. Amaç kıdem tazminatını 'her 1 yıllık kıdem için 1 aylık son giydirilmiş brüt ücret' olmaktan çıkarıp kuşa çevirmek" dediler.

SORUN BUYSA ÇÖZÜMÜ BASİT

"Eğer amaç kıdem tazminatları ödenmeyen işçilerin sorununu çözmekse, yapılacak olan çok basittir" diyen İSKOOP işçileri, "Kıdem tazminatı ödemeyen işverenlere ağır yaptırımlar getirilsin. Ödeme güçlüğü halinde, devlet işçiye kıdem tazminatını ödesin, sonra işverenden tahsil etsin. 'Asgari 1 yıllık çalışma koşulu' ve kıdem tazminatı tavanı kaldırılsın. Bunlar yapıldığı takdirde, mevcut sorunlarımız çözülecektir" dediler. Kıdem tazminatı haklarının yok edilmesine geçit vermeyeceklerini ifade eden üyelerimiz, "Türkiye işçi sınıfının en önemli kazanılmış haklarından biri olan kıdem tazminatı hakkımız için sonuna kadar direneceğiz. 'Direnİşçi' olacak, hakkımızı savunacağız, Kıdem tazminatı hakkımıza dokundurtmadık, dokundurmayacağız" ifadelerini kullandılar.