FRANSIZ SENDİKALARI KATLİAMI LANETLEDİ

Paris'te ortak bir açıklama yapan 5 Fransız konfederasyonu (CGT, CFDT, FO, CFTC ve INSA) ile DİSK ve KESK Ankara katliamını lanetledi

Sendikamız Genel Başkanı Metin Ebetürk DİSK ve KESK adına açıklama yaparken, Fransız konfederasyonları adına yapılan açıklamayı Maher Tekaaya okudu

10 Ekim'de gerçekleşen Ankara katliamı ile ilgili olarak 15 Ekim'de Paris'te Fransız Konfederasyonları (CGT, CFDT, FO, CFTC ve INSA) ile DİSK ve KESK adına ortak bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamalarda katliam lanetlenirken, Fransız sendikaları Türkiyeli işçilerin yanında olduklarını bir kez daha vurguladı.

Fransız Konfederasyonları adına ortak açıklama Maher Tekaaya tarafından okunurken, DİSK ve KESK adına yapılan ortak açıklamayı Sendikamız Genel Başkanı Metin Ebetürk yaptı.

5 Fransız Konfederasyonu tarafından yapılan açıklamada Türkiye halkı ve Türkiyeli işçilere başsağlığı dilenirken, Türkiye'deki yetkililerin saldırıdan sonraki tutumu kınandı. Fransız sendiakları, DİSK ve KESK'in bağımsız bir araştırma başlatılması talebini de desteklediklerini kaydetti.

DİSK ve KESK adına Sendikamız Genel Başkanı Metin Ebetürk tarafından yapılan ortak açıklamada ise dayanışma gösteren Fransız sendikalarına teşekkür edildi. Açıklamayı okuyan Ebetürk, saldırıdan siyasi iktidarı birinci derecede sorumlu tutarken, Türkiye sendikal hareketininin de katliamın sorumlularından hesap sormak için mücadeleye devam edeceğini vurguladı.

Açıklamaların tam metinlerini aşağıda ilgilerinize sunuyoruz.

FRANSIZ SENDİKALARININ ORTAK AÇIKLAMASI

Fransız sendikaları, Türkiyeli işçiler ve sendikalar ile dayanışma içindedir

Fransız sendikaları, CGT, CFDT, FO, UNSA ve CFTC olarak 10 Ekim Cumartesi günü Ankara’daki barış eylemini hedef alan saldırıyı kınıyoruz. Bu eylem, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’na üye KESK ve DİSK tarafından organize edilmiştir. Bu saldırı sonucunda yüzden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 500’den fazla insan yaralanmıştır.

Fransız sendikaları olarak Türkiye halkına, DİSK’e ve KESK’e başsağlığı dileklerini sunuyoruz. Acılı aileler ile dayanışma içindeyiz. Sendikaların protestolarına destekliyoruz.

Fransız sendikaları, CGT, CFDT, FO, UNSA ve CFTC, Türkiye’deki yetkililerin bu saldırıdan sonraki  tutumunu kınıyoruz. Fransız sendikaları DİSK ve KESK’in bağımsız bir araştırma başlatılması konusundaki talebini destekliyoruz. Bu araştırma, sivil toplumun, sendikaların ve muhalefetin kendilerini ifade etmelerine ve korumalarına da yardımcı olacaktır.

Tekrar etmek gerekirse; bu terör saldırısına verilecek en güzel cevap barış ve demokrasiden yana olmaktır. Sendikal hareketler, diyalog oluşturmak ve barış içerisinde beraber yaşamak için bir yoldur. Dünya çapında gerçekleşen bu saldırılar sendikal hareketleri yıldıramayacaktır.

DİSK VE KESK ADINA YAPILAN ORTAK AÇIKLAMA

Hepinizi, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) adına saygıyla selamlıyorum.

10 Ekim 2015 Cumartesi günü Türkiye’nin başkenti Ankara’da, DİSK ve KESK’in TMMOB ve TTB ile birlikte düzenlediği Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne yönelik saldırıda, mevcut verilere göre 100’den fazla arkadaşımızı kaybettik. 500’e yakın yaralının tedavisi ise devam ediyor. Bir kez daha yaşamını kaybeden dostlarımızın ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralı arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Bir sendikal eğitim nedeniyle Paris’te bulunuyoruz. Bu vesileyle bizimle dayanışma gösteren Fransız sendikalarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

10 Ekim sabahı Ankara’da emek, barış ve demokrasi için toplanmıştık. Bu saldırıyı gerçekleştirenler, bu saldırıyı teşvik edenler, bu saldırıya karşı hiçbir önlem almayanlar sanmasın ki susacağız. Emeğin, demokrasinin ve barışın sesi olmaya devam edeceğiz.

Şu ana kadar elde edilen bulgular saldırının arkasında IŞİD ya da benzer bir örgütün olabileceğine işaret ediyor. Bombanın pimini kim çekmiş olursa olsun, bu saldırıdan siyasi iktidar, birinci derecede sorumludur.  IŞİD’i uzun süre “öfkeli bir topluluk” olarak tanımlayan ve onlara tırlarla silah gönderenler sorumludur.

Haziran’da gerçekleşen seçimin ardından başkanlık hayali suya düştüğü için Türkiye’yi kaosa sürükleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sorumludur. “Türkiye’de bulunan canlı bombaların isim listesi elimizde, ancak eylem yapılmadıkça tutuklayamıyoruz” diyen ama katliamı protesto eden onlarca vatandaşı gözaltına aldıran Başbakan Davutoğlu sorumludur. Patlamadan önce hiçbir önlem almayıp, patlamadan hemen sonra yaralılara tıbbi müdahale yapılırken gaz bombaları ile saldıran ve ambulansları engelleyen emniyet güçleri sorumludur.

Türkiye sendikal hareketi katliamın sorumlularından hesap sormak için, bölgemizde barışı tahsis etmek için ve ülkemizi demokratikleştirmek için mücadeleye devam edecektir. Bu katliamda kaybettiğimiz arkadaşlarımızın vasiyetidir.

Ankara’da yaşamını yitiren kardeşlerimiz şair Hasan Hüseyin’in şiirinden alıntı yaparak bir pankarta “Ne çok özlemişiz gökyüzüne kansız bakmayı” diye yazmışlardı. Onları gökyüzüne uğurladık. Dileğimiz gökyüzünden yeryüzüne baktıklarında kansız bir ülke görmeleri.

Acı paylaştıkça azalır, umut paylaştıkça çoğalır. Fransız kardeşlerimiz acımızı paylaştılar, umudumuzu çoğalttılar. Şimdi birlikte gökyüzüne bakalım çünkü kara bulutlar dağıldığında güneşli günler göreceğiz. Ekmek, gül ve hürriyet günleri…