DİSK-AR: ASGARİ ÜCRETLE SEFALETE DEVAM

DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), 2015 yılı için belirlenen asgari ücret oranlarıyla ilgili bir araştırma yaptı

DİSK-AR tarafından yapılan araştırmaya göre, asgari ücrete yapılan aylık 58 TL, günlük 1,93 TL’lik zam ile günlük 101 gram beyaz peynir, 326 gram nohut, 138 gram zeytin veya 63 gram dana etinden yalnızca biri alınabiliyor.

Konfederasyonumuz DİSK'in araştırma enstitüsü DİSK-AR, 2015 yılı için belirlenen asgari ücret zamlarını değerlendiren bir araştırma yaptı. Araştırmada 2015 yılının ilk 6 ayı için 58 TL zamlanarak 949 TL olarak belirlenen asgari ücrete ilişkin çarpıcı veriler ortaya kondu.

Araştırmada, asgari ücrete yansıyan aylık 58 TL, günlük 1,93 TL zam ile günlük 101 gram beyaz peynir, 326 gram nohut, 138 gram zeytin, 63 gram dana eti, 0,7 litre süt veya 203 gram kuru fasulye gibi gıdaların sadece biri alınabildiği vurgulanırken, asgari ücretin yüzde 12,2 zamlandığı buna karşın Ocak 2014-Kasım 2014 döneminde fiyat artışının pirinçte yüzde 21, dana etinde yüzde 17,4, makarnada yüzde 15,34, ekmekte ise yüzde 12,08 olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Araştırmada, bir asgari ücretlinin, ihtiyaçlarını karşılamak için kaç saat çalışmak zorunda olduğu da hesaplanarak asgari ücretlinin yokluk ücreti olduğu net şekilde ortaya kondu. Araştırmaya göre asgari ücretlinin 618 TL'lik kira giderini karşılamak için 147 saat, 1 kilo pirinç için 1 saat 34 dakika, bebek maması için 15 saat, 1 kilo et için ise 7 saat çalışmak zorunda.

DİSK'in "Asgari ücret net 1800 TL" talebinin halen geçerli olduğuna dikkat çekilden araştırmada, ekonomik değerleri yaratan, tüm zenginliklerin kaynağı olan emeğe yarattığı zenginliklerden pay verilmediğinin, 4 kişilik bir hane için açlık sınırının 1283 TL, yoksulluk sınırının ise 4057 TL olduğunun altı çizildi. Araştırmad, kişi başına düşen milli gelirin 2014 yılı için aylık 1900 TL olacağının tahmin edildiği, 4 kişilik bir hane baz alındığında hane başına milli gelirin aylık en az 7600 TL olacağı, bu gerçeklerden hareketle asgari ücretlinin hane başına düşen payın sadece 4'te birini talep etmesinin en doğal hakkı olduğu vurgulandı.

ARAŞTIRMANIN TAM METNİNE ULAŞMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ