UNI 4. Dünya Kongresi Güney Afrika’da Yapıldı

Sendikamızın da üyesi olduğu UNI Küresel Sendika'nın 4. Dünya Kongresi, Güney Afrika'nın Capetown kentinde yapıldı.

Konferansta sendikamız, Genel Başkanımız Metin Ebetürk tarafından temsil edildi

Sendikamızın da üyesi olduğu UNI Küresel Sendika’nın 4. Dünya Kongresi,  7-10 Aralık 2014 tarihlerinde Güney Afrika’nın Capetown şehrinde yapıldı. Kongrede Sendikamızı delege olarak Genel Başkanımız Metin Ebetürk temsil ederken, Ebetürk Kongrede Metro Küresel Sendika İttifakı ile ilgili bir de konuşma yaptı.

UNI Küresel Sendika 4. Dünya Kongresi’ne 108 ülkeden 420 örgütten 2 bin civarında sendika temsilcisi katıldı. Dünyanın dört bir yanından ticaret, bankacılık, finans, grafik-matbaa, turizm, güvenlik ve hizmetler sektörlerinde çalışan 20 milyondan fazla işçiyi temsil eden yüzlerce sendika, UNI Küresel Sendika’nın 4. Dünya Kongresinde sorunları masaya yatırdı ve çözüm aradı. Kongrenin öncesinde 700’den fazla kadın sendika temsilcisi ve işçinin katılımıyla UNI Dünya Kadın Konferansı da toplandı.

Kongrede, Finlandiya’nın en büyük sendikası olan PAM’ın Genel Başkanı Ann Selin UNI Küresel Sendika Başkanlığı’na seçilirken, Philip Jennings yeniden UNI Küresel Sendika Genel Sekreterliği görevine seçildi.

Kongrede Küresel Sendikal İttifakların ele alındığı oturumda, Sendikamız Genel Başkanı Metin Ebetürk, son toplantısını Sendikamızın ev sahipliğinde İstanbul’da yapan UNI Metro Küresel Sendika İttifakı hakkında oturum başkanının sorularını yanıtladı. Sorular ve yanıtları şu şekilde:

Sunucu: Şimdi, kongreye Sosyal-İş Başkanı Metin Ebetürk’ü takdim etmek istiyorum, Sosyal-İş Sendikası Türkiye’de ticaret sektörünü örgütlüyor ve ayrıca Metro Cash and Carry’de çalışan işçileri temsil ediyor. Evet, Ebetürk, bize kampanyanızdan söz edebilir misiniz?

Ebetürk: Birkaç ay önce Metro işçileri için UNI Küresel İttifak Toplantısına ev sahipliği yaptık. Toplantıyı İstanbul’da gerçekleştirdik; sizin de bildiğiniz üzere İstanbul, iki kıtayı, Avrupa ve Asya’yı Boğaziçi Köprüsü ile birbirine bağlayan bir şehir. İttifak toplantısı için temamız da Küresel Sendikal Güç için Köprüler Kurmak’tı; çünkü UNI’nin “ileriye atılım” stratejisi ve çok uluslu perakendecilerde küresel sendikal ittifaklar kurmak tam da bununla ilgili… Küresel sendikal güç için dünyanın dört bir yanından işçileri bir araya getirmek. Stratejimizin özü bu.

Sunucu: Temanız İttifak Toplantısına nasıl yansıdı?

Ebetürk: İttifak toplantımızın teması bu yıl daha da büyük önem kazandı, zira Pakistan’da ilk ticaret sendikasını kuran işçilere de bu toplantımızda “hoş geldiniz” dedik. Onlar, son derece zorlu koşulların üstesinden geldiler ve bu yılın başlarında, UNI Metro Küresel ittifakı ve yine yakın dönemde UNI ve Metro arasında müzakere edilen Küresel Çerçeve Sözleşmenin de desteğiyle Metro Cash&Carry mağazalarında örgütlendiler. Küresel Sendikal İttifaklar ve Küresel Çerçeve Sözleşmeler aracılığıyla ticaret sektöründe sendikal gücü küresel ölçekte inşa ediyoruz.

Sunucu: -Köprü-, UNI’nin sendikalara birlikte çalışmaları için nasıl yardım ettiği gösteren harika bir sembol. Deneyiminizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler!