UNI Metro Küresel Sendika İttifakı Toplantısı İstanbul’da yapıldı

Sendikamızın da üyesi olduğu uluslararası sendikal örgüt UNI'nin, UNI Metro Küresel Sendika ittifakı toplantısı, sendikamızın ev sahipliğinde İstanbul'da yapıldı

16-17 Ekim 2014'te gerçekleştirilen toplantıya 14 ülkeden 30'dan fazla sendika temsilcisi katıldı

Dünyanın dört bir yanında Metro Gruba bağlı şirketlerde faaliyet gösteren sendikalardan oluşan UNI Metro Küresel Sendika İttifakı Toplantısı 16-17 Ekim 2014 tarihinde İstanbul’da yapıldı. “Küresel Sendikal Güç İçin Köprüler Kurmak” teması ile gerçekleştirilen toplantıya sendikamız ev sahipliği yaptı. Toplantıda 14 ülkeden 30’dan fazla sendika temsilcisi, sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

İttifak 2010’da kurulmuştu

UNI Küresel Sendika’nın çağırısıyla, Metro Gruba bağlı şirketlerde faaliyet yürüten sendikaların dayanışma içinde olması, bilgi alışverişinde bulunması ve birlikte hareket edebilmesi için ittifak 2010 yılında Berlin’de kurulmuştu. Son ittifak toplantısı geçtiğimiz yıl Romanya’nın başkenti Bükreş’te gerçekleştirilmiş, sendikamızın da ilk kez katıldığı 2013 yılı toplantısında, bir sonraki ittifak toplantısının İstanbul’da yapılması kararlaştırılmıştı.

14 ülkenin sendikaları bir araya geldi

UNI Metro Küresel Sendika İttifakı Toplantılarının dördüncüsü 16-17 Ekim 2014 tarihlerinde Sendikamızın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıya, Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Hollanda, Pakistan, Romanya, Rusya, İspanya, Türkiye ve Vietnam’dan Metro Grup bünyesindeki şirketlerde faaliyet gösteren 34 sendika temsilcisi katıldı.

Toplantıda Sendikamızı Genel Başkan Metin Ebetürk, Genel Sekreter Celal Uyar, Toplu İş Sözleşmesi Dairesi Başkanı Engin Sezgin, İstanbul Şube Başkanı Mustafa Aguş, Uzman Onur Bakır; Bayrampaşa Mağazası Baş Temsilcisi İrfan Özek ve Etlik Mağazası Baş Temsilcisi Emine Başak Eroğlu temsil etti.

Toplantının açılışını UNI Küresel Sendika adına Kıdemli Koordinatör Mathias Bolton yaptı. Metro Grosmarket Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsan Kaynakları Direktörü Esra Daver de kısa bir konuşma yaparak katılımcıları selamlarken; toplantının organizasyona destek veren Friedrich Ebert Vakfı Türkiye Temsilciliği adına Alexander Geiger de toplantının açılışında söz aldı.

Ebetürk: “Köprüler kurmalıyız”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk, toplantının Sosyal-İş Sendikası’nın ev sahipliğinde İstanbul’da yapılmasından dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti. İstanbul’un Asya ve Avrupa arasında bir köprü işlevi gördüğüne dikkat çeken Ebetürk, toplantıya iki kıtadan da sendikaların katıldığını ve bu toplantının küresel sendikal güç için bir köprü işlevi görmesini dilediklerini söyledi. Sendikamızın Metro Grosmarketlerdeki örgütlenmesi ve faaliyetleri ile Türkiye’de perakendecilik sektöründeki sendikal örgütlenme hakkında bilgi veren Ebetürk, uluslararası birlik ve dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Ülke raporları sunuldu

Açılışın ardından her ülkeden sendika temsilcileri, ülkelerinde Metro Gruba bağlı şirketlerdeki durum, yaşanan sorunlar ve sendikal çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ülke raporlarının sunulması sırasında en çok öne çıkan konular, Metro Grubun bazı ülkelerdeki mağazalarını satması ya da devretmesi, bazı ülkelerde yaşanan toplu işten çıkarmalar, “delivery” (teslimat) sisteminin giderek öne çıkması, perakendecilik sektöründe artan rekabetin işçiler üzerindeki olumsuz etkileri ve sendikal örgütlenme ile ilgili yaşanan sorunlar oldu. Toplantıda Metro Grubun Vietnam’daki Metro Mağazalarını Tayvanlı bir şirkete satması, Türkiye’de Real mağazalarının yerel bir şirkete satılması, Danimarka’daki mağazalarını kapatması, Pakistan ve Rusya’da devam eden sendikalaşma süreçleri üzerinde özel olarak duruldu. Bu bölümde, sendikamız temsilcileri Türkiye’deki durum, yaşanan sorunlar ve toplu iş sözleşmemizle ilgili bilgi verdi. Toplantının ilk günü tek tek ülke sorunlarının ve genel sorunların ele alınması ile sona erdi.

Metro Merkez İle Sorunlar Görüşüldü

Toplantının ikinci gününün ilk oturumuna, Metro Grup Küresel Çalışma İlişkileri Direktörü Peter Wiesenekker ve Türkiye'de faaliyet gösteren Metro Grosmarketler adına Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsan Kaynakları Direktörü Esra Daver de katıldı. Peter Wiesenekker’in Metro Grubun genel durumu ile ilgili yaptığı sunumun ardından, katılımcıların sorunlarını dinledi ve sorularını yanıtladı. Bu bölümde Sendikamız temsilcileri, Türkiye’de Real mağazalarının kapatılmasının satılmasının ardından yaşanan sorunlara da dikkat çekti.

Sendikamız yeniden Yürütme Kurulunda

İttifak toplantısının son bölümünde, gelecekte yapılacak çalışmalar ele alındı ve İttifak Yürütme Kurulu belirlendi. Geçen sene olduğu gibi bu sene de sendikamız İttifak Yürütme Kurulu’nda görev aldı. 2015 yılı toplantısının Macaristan’ın Budapeşte kentinde yapılmasına karar verilirken; toplantı, hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.