UNI'DEN İMAR A.Ş İŞÇİLERİNE DESTEK!

AYDIN İMAR A.Ş'YE DÜNYADAN DAYANIŞMA YÜKSELİYOR!

UNI Küresel, Aydın İmar A.Ş işçileri ile dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

DAYANIŞMA MEKTUBUNUN ÇEVİRİSİ

Alke Boessiger                                                             Özlem Çerçioğlu

UNI Genel Sekreter Yardımcısı                                   Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı

Nyon, 18 Temmuz 2018

Sayın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu,

Size bu mektubu dünya çapında 150’den fazla ülkeden 20 milyondan fazla hizmetler sektörü işçisini temsil eden küresel bir sendika olan UNI Küresel Sendika adına yazıyorum.

Üyemiz Sosyal-İş Sendikası, bizi, toplu iş sözleşmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yapıldığı süreçte 9 işçinin işten çıkarıldığı hususunda bilgilendirdi.

Bu mektubu; haksız işten çıkarmalar ve işçilerin en temel hakları arasında yer alan özgürce istedikleri sendikaya üye olma ve toplu pazarlık haklarının ihlaline ilişkin en derin endişelerimizi ifade etmek için kaleme alıyoruz.

İşten çıkarılan işçiler, Sosyal-İş Sendikası’na üye olarak ve sendikanın kendilerini toplu pazarlık aracılığıyla temsil etmesini isteyerek yasal haklarını kullanmışlardır. Bu hakların yok sayılması, yalnızca Belediyenin Türk İş Yasası’nı ihlal ettiği anlamına gelmemektedir; bu durum aynı zamanda Türkiye’nin de tarafı olduğu örgütlenme ve toplu pazarlık haklarını düzenleyen ILO’nun 98 sayılı Sözleşmesinin de ihlali niteliğindedir. Bunun yanı sıra, partiniz CHP’nin değerlerine, insan hakları ve işçi haklarına saygıyı da içeren “sosyal belediyecilik” ilkesine de aykırı davranmış bulunmaktasınız.

Sendikanın içtenlikle yaptığı müzakerede çağrısını reddetmeniz ve işten atılan işçilerin durumunu görüşmek üzere yapılan toplantı çağrısını yanıtsız bırakmanızla birlikte, barışçıl eylemler de başlamıştır. UNI, Sosyal-İş Sendikası ve tüm belediye işçileri ile tam bir dayanışma içindedir.

Sizi:

• İşten çıkarılan işçileri derhal işe geri almaya ve Sosyal-İş üyelerine yönelik baskılara son vermeye,
  • Sendikal haklara saygı göstermeye ve Sosyal-İş Sendikası ile toplu müzakerelere başlamaya,
  • Yukarıda belirtilen sorunları yapıcı bir yöntemle ele almak ve çözmek üzere mümkün olan en kısa sürede Sosyal-İş Sendikası ile yapıcı bir diyaloga başlamaya çağırıyoruz.

Alke Boessiger

UNI Küresel Sendika, Genel Sekreter Yardımcısı