KOD-A İŞÇİLERİYLE ULUSLARARASI DAYANIŞMA!

Kod-A direnişimiz yurtta toplumun geniş kesimlerden büyük destek görürken, uluslararası alanda da ses getiriyor. PAME (Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi) ve uluslararası üst örgütümüz UNI Küresel Sendika, yazılı açıklamalar yayımlayarak Kod-A Direnişimizle dayanışma içinde olduklarını ilan ettiler.

PAME ve UNI'nin açıklamaları şöyle:

KOD-A İŞÇİLERİ İLE DAYANIŞMA

Dünya Sendikalar Federasyonu’nun bir üyesi olan Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) sendikal örgütlenme ve toplu sözleşme hakları için eylemde olan Kod-A işçileriyle dayanışmasını ifade etmektedir.

KOD-A işvereni Türkiye’deki emek düşmanı mevzuattan istifade ederek işçilerin örgütlenme ve toplu pazarlık hakkını engellemeye çalışmaktadır. Kod-A işçileri Sosyal-İş Sendikası’nda örgütlenerek, toplu sözleşme için gereken yüzde 40 çoğunluğu sağlamış, ancak işveren sendikanın toplu iş sözleşmesi yetkisine itiraz etmiştir. İşveren hangi gerekçeye dayanırsa dayansın, bu itirazlar toplu iş sözleşmesini 1-5, 2 yıla kadar geciktirebilmektedir. Böylece işveren zaman kazanmakta, öncü işçileri işten çıkararak ve başka önlemlere başvurarak işçilerin sendikal örgütlenmesini yok etmeyi amaçlamaktadır. Bu sürenin sonunda sendika ve işçiler toplu iş sözleşmesi hakkını yasal olarak elde etse bile; işveren işçilerin ücret ve çalışma koşullarını geliştirecekleri bir toplu iş sözleşmesi imzalanabilmesini engellemiş olmaktadır.

Her bir ülkede işverenler ve hükümetler, sermaye gruplarının karlılığını korumak için işçilerin sendikalaşma ve toplu eylem hakkına saldırmaktadır.

İşveren ve hükümetlerin bu saldırıların karşısında işçilerin silahı dayanışma ve toplu eylemdir.

Kod-A işçileri ile bu haklı mücadelelerinde dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyor. İşçilerin; işten atılan işçilerin geri alınması, sendikal haklara yönelik saldırıya son verilmesi ve toplu iş sözleşmesi imzalanmak üzere müzakerelere başlanılması yönündeki taleplerini destekliyoruz.

Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME)

UNI Küresel Sendika Kod-A işçileri ve Sosyal-İş Sendikası ile Tam Bir Dayanışma İçindedir

Kod-A işçileri 100 günü aşkın süredir hakları için mücadele etmektedir.

Şirket yönetimi işçileri taciz ve baskı yoluyla sendikadan istifa ettirmeye zorlayarak sendika karşıtı bir kampanya yürütmektedir; işverenin bu faaliyetleri yasa dışıdır, hem ulusal hem uluslararası işçi haklarının ihlalidir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Sosyal-İş Sendikası’nın toplu sözleşme için aranan koşulları sağladığına dair tespitine şirketin yaptığı itiraz, şirketin açgözlülüğünü ve işçi haklarına yönelik ciddi saygısızlığını göstermektedir.

UNI, Kod-A işverenine yaptığı itirazı geri çekmesi çağrısında bulunmaktadır.

UNI, Kod-A şirketinin işçi haklarına saygı göstermesi ve işçilerin tercihiyle işçileri temsil eden Sosyal-İş Sendikası ile derhal müzakerelere başlamasını talep etmektedir.

Alke Boessiger
UNI Bilgi ve İletişim Teknolojileri Departmanı Başkanı