AÇIKLAMA: "ÇOMÜ Rektörü ya sorunu çözmeli, ya da istifa etmelidir"

Sendikamız Genel Yönetim Kurulu, 8 Mart arifesinde, ÇOMÜ'de işten çıkartılan işçiler ile ilgili olarak, ÇOMÜ Rektörü'nün sorunu çözmesi veya istifa etmesi doğrultusunda bir açıklama yayımladı. Yönetim Kurulumuz ayrıca, 8 Mart 2012 kapsamında sendikamız tarafından yapılacak tüm etkinlikleri, işten atılan ve ardından eşini kaybeden Arzu Sezek nezdinde, ÇOMÜ'de işten çıkarılan 25 kadın işçiye ithaf etti.

Genel Yönetim Kurulu açıklamasının tam metnine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

AÇIKLAMA: "ÇOMÜ Rektörü ya sorunu çözmeli, ya da istifa etmelidir"

07.03.2012

SOSYAL-İŞ SENDİKASI GENEL YÖNETİM KURULU’NDAN AÇIK ÇAĞRI:

ÇOMÜ REKTÖRÜ YA SORUNU ÇÖZMELİ YA DA İSTİFA ETMELİDİR”

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’nde taşeron şirket bünyesinde çalışan 36 işçi Üniversite Rektörlüğü’nün talimatı doğrultusunda 2012 yılı başında, hiçbir gerekçe gösterilmeden, haksız, hukuka aykırı ve keyfi bir biçimde işten çıkarılmıştır.

Sendikamız ve üyeleri, 36 işçinin işe geri alınması için iki aydır, yoğun çaba göstermektedir. Sosyal-İş Sendikası, üyeleri, işten atılan işçiler, Çanakkale kamuoyu, ÇOMÜ öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de desteğiyle gerek kent meydanlarında gerek Üniversite içinde defalarca eylem ve basın açıklaması yapmış, işten atılan üyeleri için işe iade davası açmış, gerek yerel gerek ulusal kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirmiş, sorunla ilgili olarak Çanakkale Milletvekillerine dosya sunmuş, ulusal çapta bir imza kampanyası başlatmıştır. İşten atılan üyelerimiz, Çanakkale’deki kurumları tek tek gezerek destek istemiş, yaygın bildiri dağıtımı yaparak Çanakkalelilerden destek talep etmiştir. Ordu, Konya ve Uludağ Üniversitelerinde taşeronda çalışan Sosyal-İş Sendikası üyesi işçiler, işten atılan arkadaşları için bir dayanışma kampanyası gerçekleştirmiştir.

Çanakkalelilerin verdiği destek ve Çanakkale yerel basınının sergilediği örnek gazetecilik pratiği neticesinde, 36 işçinin işten çıkarılması konusu Çanakkale kamuoyunun birincil gündemlerinden biri haline gelmiş, “İşçiler işe geri alınsın” talebi Çanakkale kamuoyuna mal olmuştur. Sorun, ulusal basında da gündeme gelmiş, bizzat Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş tarafından Meclis kürsüsünden Meclis gündemine taşınmış ve artık Türkiye gündemine de girmiştir.

Sendikamız, son olarak 28 Şubat 2012 tarihinde Üniversite içindeki Bilim Anıtı önünde öğrenci ve öğretim üyelerinin desteği ile yapılan basın açıklamasında, Mart ayında başlayacak yeni ihale ile işten atılan tüm işçilerin işe alınmasını istemiştir. Sendikamız her fırsatta Üniversite Rektörlüğü’ne çözüm çağrısında bulunmuş, 28 Şubat’ta bir kez daha Rektörlüğün bir telefonu ile işten atılan tüm işçilerin işe geri alınabileceğini hatırlatmıştır.

Ancak tüm bu çözüm çağrıları yanıtsız kalmıştır.  Mart ayı başında 36 işçinin işe geri başlatılması talebine yanıt verilmediği gibi 4 işçi daha işten çıkarılmıştır. Yangına körükle gidilmiş, 4 işçi daha Üniversite Rektörlüğü’nün talimatı ile işinden ve ekmeğinden edilmiştir. Ancak bu sefer, bu haksız ve hukuksuz uygulama yol açabileceği en kötü sonuçla neticelenmiştir.

Mart ayı başında işten çıkarılan işçilerden biri olan Arzu Sezek’in eşi Mustafa Sezek, eşinin işten çıkarıldığı haberini aldıktan sonra, kalp krizi geçirerek vefat etmiştir. Bu acı haber, bir başka acı olayı tetiklemiş, başarılı gazeteci Mustafa Sezek, hayata gözlerini yummuştur. Taşeron sistemi, can almış, Arzu Sezek’in yalnızca işini değil eşini de kaybetmesine yol açmıştır. Yaşanan acıyı kelimelerle ifade etmek mümkün değildir. Mustafa Sezek’in eşi Arzu Sezek’e, kızları İpek Sezek ve Denizce Sezek’e, tüm yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz…

Sendikamız üyesi işten atılan işçiler Arzu Sezek’e taziye ziyaretinde bulunmuş, desteklerini sunmuşlardır. Arzu Sezek, sendikamız üyesi değildir. Ancak Sosyal-İş Sendikası, bugüne kadar nasıl üyesi olsun olmasın, tüm işçilerin işe alınması için mücadele ettiyse, Arzu Sezek’e ve ailesine her türlü desteği sunmaya hazırdır. Herkes bilmelidir ki, Sezek ailesi yalnız değildir! Babasının onurlu mesleğini sürdüreceğini belirten İpek Sezek, ilk yazısında “Dimdik ayaktayım” demiştir. Sevgili İpeğin bu sözleri, onurlu mücadelemizin baş tacıdır. Dimdik ayaktayız ve ayakta olmaya devam edeceğiz!

Bir hususu daha belirtmek isteriz ki bu sene 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü buruk karşılıyoruz. Çünkü ÇOMÜ’de, 2’si hamile 25 kadın işçi Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne işsiz girmektedir. Çalışma çağındaki her dört kadından yalnızca birinin istihdam edildiği, kadınların istihdam olanaklarının oldukça sınırlı olduğu, kadın istihdamında Dünya sıralamasında en sonlarda yer alan ülkemizde, 25 kadın işçi daha işsiz bırakılmıştır. Sosyal-İş Sendikası, bu yıl düzenlediği ya da içinde yer aldığı tüm 8 Mart etkinliklerini Arzu Sezek’in nezdinde ÇOMÜ’de işten çıkarılan 25 kadın işçiye ithaf etmektedir…

Son olarak, Benzer acı olayların tekrarlanmaması için işten atılan tüm işçilerin acilen işe geri alınması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversite Rektörlüğü’nü bir kez daha göreve çağırıyoruz. Haksızlığa, adaletsizliğe ve hukuksuzluğa son verin, nasıl 40 işçinin işten atılması talimatını verdiyseniz, 40 işçinin derhal işe geri alınması talimatını verin. Aksi takdirde, bu sorun çözülene kadar, tüm işçiler işe geri dönene kadar var gücümüzle mücadele etmeye, sorunu Çanakkale ve Ülke gündeminde tutmaya devam edeceğiz.

Bir bilim kurumu olan üniversite, yaptığı bilimsel araştırmalar, yayınlar, kitaplar, konferanslar, etkinlikler ile kamuoyunda yer almalıdır. Derslerinde hak, hukuk, adalet, insan hakları anlatılan bir bilim yuvası, Üniversite yönetiminin uygulamaları sonucu haksızlıkla, hukuksuzlukla anılmak zorunda bırakılmaktadır. Çanakkale kamuoyunun ve üniversite bileşenlerinin ortak çağrısı buna artık bir son verilmesidir. Bu konuda birinci derecede sorumluluk Üniversite Rektörü Sedat Laçiner’dedir. Sayın Laçiner üniversitenin idaresindeki en yetkili kişidir. Rektör Sedat Laçiner’i artık sorumluluğunun gereğini yapmaya; eğer sorumluluğunun gereğini yapmayacaksa istifa etmeye davet ediyoruz. Çağrımız açık ve nettir:

YA BU SORUNU ÇÖZÜN, YA DA İSTİFA EDİN”.

Ve tüm Çanakkale’ye, tüm Türkiye’ye sesleniyoruz:

İŞÇİLERİN ONURU TAŞERONU YENECEK!

Sosyal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu