METRO İŞVERENİNİ HUKUKA UYGUN DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ!

Sendikamız, yazılı bir açıklama yayımlayarak Metro Grosmarket işverenini hukuka uygun davranmaya çağırdı. Metro Grosmarket işvereni, sendikamızın aldığı grev kararı sonrasında, bazı mağazalarda, işyeri kurulu kararı olmaksızın hukuka aykırı şekilde işçileri işten çıkarmıştı.

AÇIKLAMANIN PDF FORMATINDAKİ TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ.

29.08.2016

METRO İŞVERENİNİ HUKUKA UYGUN DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ!

Sendikamız ile Metro Grosmarket işvereni arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, Sendikamız tarafından grev kararı alınmıştır. 25 Ağustos’ta tüm Metro mağaza ve depolarında grev kararı ilan edilmiştir.

Grev kararının ilan edilmesinin ardından Metro işvereni Metro İstanbul Kozyatağı Mağazası’nda beş Metro işçisini, Metro Bursa Nilüfer Mağazası’nda da 5 Metro işçisini işten çıkarmıştır.

Sosyal-İş Sendikası ile Metro Grosmarket arasında imzalanan 5. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin 5. maddesine göre, “Sendikanın yetki belgesi alması koşuluyla, sona eren toplu iş sözleşmesinin taraf ilişkileri ve kolektif hakları düzenleyen hükümleri yeni sözleşme imzalanıncaya kadar uygulanmaya devam eder”.

Metro Grosmarket 5. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 31 Aralık 2015 tarihinde sona ermiş, Sendikamız 2016 yılı Mart ayında yeni toplu iş sözleşmesi için yetki belgesi almıştır. Dolayısıyla 5. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin taraf ilişkileri ve kolektif hakları düzenleyen hükümleri yeni sözleşme imzalanıncaya kadar uygulanmaya devam edecektir.

Taraf ilişkilerini düzenleyen maddelerden biri de “İşyeri Kurulları” başlıklı 18. maddedir. Bu maddeye göre işçilerin işten çıkarılabilmesi için sendikanın da temsil edildiği İşyeri Kurulu’nun toplanması ve karar alması gerekmektedir. Ancak Metro işvereni, 10 işçiyi işten çıkarırken İşyeri Kurullarını toplantıya çağırmamış, Kurul kararı alınmamıştır.

Özetle ifade etmek gerekirse, Metro işvereni, 10 işçiyi, Kurul toplantısı ve kararı olmaksızın hukuka aykırı biçimde işten çıkarmıştır.

Metro işverenini kendi imzasının da bulunduğu toplu iş sözleşmesi hükmüne ve hukuka uygun davranmaya davet ediyor; bu çerçevede işten çıkarılan işçilerin işe geri alınması ve gerekiyorsa İşyeri Kurullarının işletilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Sosyal-İş Sendikası bu hukuka aykırı işten çıkarmalarla ilgili sürecin takipçisi olmaya devam edecektir.

Sosyal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu