Leroy Merlin grevimiz kazanımla sonuçlandı

Sendikamızın 3 Ekim'de başlattığı, Türkiye'nin ilk AVM ve yapı market grevi olma özelliği taşıyan Leroy Merlin grevimiz, 16. gününde kazanımla sona erdi. Sendikamız Genel Yönetim Kurulu'nun yaptığı açıklamayı aşağıdaki bağlantıdan indirebilir, tam metnini aşağıda bulabilirsiniz.

LEROY MERLİN GREVİMİZ KAZANIMLA SONUÇLANDI

19.10.2013
“LEROY MERLİN GREVİ KAZANIMLA SONUÇLANDI”
BU DAHA BAŞLANGIÇ, MÜCADELEYE DEVAM!

Sendikamız ile Leroy Merlin işvereni arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, Sendikamız 3 Ekim 2013 tarihinde Leroy Merlin Ankara ve Bursa Mağazalarında grev kararını uygulamaya koymuştu.

Sendikamız, greve giden süreçte, toplu iş sözleşmesinin üç yıllık olmasını, sendikal hakların ve iş güvencesinin geliştirilmesini, çalışma koşullarının iyileştirilmesini, işçilerin ücretlerindeki erimeyi telafi edecek bir ücret artışı yapılmasını ve işçilere yeni sosyal yardımlar sağlanmasını talep etmişti.

İşveren, bu taleplerimizi karşılamamış, bir yıllık yüzde 4,5 oranında ücret artışı önermiş, yeni sosyal yardım taleplerimize yanıt vermediği gibi, işçilerin mevcut yol ve yemek yardımlarını işverenin takdirine terk edecek, işyerindeki çalışma koşulları ve hakları belirsizliğe itecek bir yaklaşım içine girmişti. Ayrıca işveren, toplu iş sözleşmesinin bir yıllık olmasında ısrar etmiş; sendikasızlaştırma anlamına gelen, üç ay sonra sona erecek bir toplu iş sözleşmesini önermişti.

İşverenin bu tutumu karşısında, üç yıllık bir sözleşme sendikal haklar, iş güvencesi, daha iyi çalışma koşulları, ücret artışı ve sosyal yardım talepleri ile için greve çıkmıştık.

Sendikamız ile işveren arasında grevin 16. gününde gün boyunca süren görüşmelerde, taleplerimiz büyük ölçüde karşılanmış ve toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanmıştır. Sendikamız ve üyelerimiz için kırmızıçizgi niteliği taşıyan “üç yıllık toplu iş sözleşmesi” talebimiz kabul edilmiştir. Birinci yıl için yüzde 6, ikinci ve üçüncü yıl için enflasyon oranında ücret artışı elde edilmiştir. Mevcut yol ve yemek yardımları korunduğu gibi, 500 TL tutarında sosyal yardım paketi kazanılmış; tüm sosyal haklara ikinci ve üçüncü yıl enflasyon oranında artış yapılması kararlaştırılmıştır. İşyeri Kurulu konusunda anlaşma sağlanarak, üyelerimizin iş güvencesi pekiştirilmiş, çalışma koşulları ve idari haklarda, birçok kazanım elde edilmiştir.

Sendikamız, görüşmelerin her aşamasında yaptığı gibi, üyelerimizin iradesine başvurmuş, tüm üyelerimizin katılımı ile Ankara ve Bursa’da toplantılar yapmıştır. Üyelerimizin ortak iradesi anlaşmanın sağlanması olmuş, Sendikamız da gereğini yapmıştır.

16 gündür devam eden grevimiz, dün akşam sendikamız ve işveren arasında yapılan görüşmede anlaşma sağlanması üzerine kazanımla sonuçlanmıştır. Türkiye’de yapı marketler ve alışveriş merkezlerindeki ilk grev kazanılmış; zafer, direnen emekçinin olmuştur!

Mücadelenin her aşamasında sendikal disiplinden bir an olsun kopmayan, haklarına, sendikalarına, geleceklerine sahip çıkan, coşkusu ve inancı, kararlılığı ve direnci ile grevimizin başarı ile sonuçlanmasını sağlayan Leroy Merlin işçilerini gönülden kutluyor, üyelerimizle gurur duyuyoruz.

Üyelerimiz, pazartesi günü işbaşı yapacaktır. Artık Leroy Merlin’de yeni bir sayfa açılacak, sendikalı ve toplu iş sözleşmeli çalışma dönemi başlayacaktır. Sendikamız, bu yeni dönemde taraflar arasında ilişkilerin karşılıklı iyi niyet ve güven temelinde sürmesi için dikkat ve özenle çalışacaktır.

Grevimizin ilk gününden bu yana bizi yalnız bırakmayan, mücadelemize destek veren, dayanışma gösteren herkese, mücadelemize omuz veren başta Konfederasyonumuz DİSK ve DİSK’e bağlı sendikalar olmak üzere tüm sendikalara, emek, meslek ve kitle örgütlerine, milletvekillerine, siyasi parti ve yapılara, grevimize omuz veren halkımıza teşekkür ediyoruz.

Grevimizin ilk gününden itibaren “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” demiş, “AVM’nin kaderi sendikayla değişir” sloganını dilimizden düşürmemiştik. Leroy Merlin işçilerinin zaferi, Türkiye’nin dört bir yanında AVM’lerde çalışan yüz binlerce işçi için, örgütlenme ve hak kazanma yolunu açmıştır. Sendikamız, bu yolda kararlılıkla yürüyecek, tüm AVM çalışanlarının sendikalı olması ve haklarını elde etmesi için var gücüyle çalışacaktır. İşte bu yüzden, son sözümüz, ilk sözümüzdür:

“Bu daha başlangıç mücadeleye devam”!
Sosyal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu