AVUKATLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Sendikamız Genel Yönetim Kurulu, 5 Nisan Avukatlar günü ile ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Açıklamanın tam metnine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

dosya  AVUKATLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

05.04.2013

AVUKATLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Bugün 5 Nisan Avukatlar Günü... Hukuksuz uygulamaların doruğa çıktığı 10 yıllık AKP iktidarı süresinde, kutsal savunma hakkının en önemli uygulayıcıları olan avukatların günü...

Adalet mekanizmasının temel taşlarından biri olan avukatlar, yerine getirdikleri savunma işlevini icra ederken büyük engellerle karşılaşmaktadırlar. Bu engelleme ve baskı kurma anlayışı, zaten derin yaralar almış bulunan “hukukun üstünlüğü ve bağımsızlığı” anlayışına da son darbeyi indirmektedir. Ülkemizde yok olmaya yüz tutan adalete güven duygusuna bir darbe de avukatlara yönelik baskı ve engellemeler yoluyla vurulmaktadır.

Son süreçte yaşanan ve haksız ithamlarla avukatlar ile onların meslek örgütleri olan barolar üzerinde kurulmaya çalışılan baskı ve itibarsızlaştırmaya yönelik saldırılar, hızını daha da arttırmış bulunmaktadır. İstanbul Barosu üzerinden, tüm muhalif baro ve muhalif avukatlar üzerinde estirilen terör, iktidarın muhalefete tahammülsüzlüğünü göstermesi bakımından da ibret vericidir. Oysa avukatlık mesleği, kutsal savunma hakkı çerçevesinde icra edilen, doğası gereği muhalif olan bir meslektir.

Öte yandan çeşitli yasadışı örgütlere üye oldukları iddiasıyla gözaltına alınan, tutuklanan yüzlerce avukatın varlığı, ve bunların sayısının her geçen gün artması da AKP iktidarının otoriter-gerici anlayışını gözler önüne sermektedir. Tutuklanan avukatların yanı sıra, muhalif kişilerin avukatlığını üstlenmeleri nedeniyle, haklarında çeşitli soruşturmalar açılan yüzlerce avukatın varlığı da avukatlık mesleği üzerinde kurulmaya çalışılan egemenliğin bir diğer kirli yüzüdür.

Adalete olan güven duygusunun bizzat AKP iktidarı tarafından yok edildiği bugünlerde, başta avukatlar ve barolar olmak üzere tüm adalet mekanizmaları üzerinde kurulan baskı ve engellemelere derhal son verilmelidir. Toplumsal adalet, toplumsal vicdan ve hukuk bunu emretmektedir.

Tüm muhalifler üzerinde estirilen teröre karşı olduğu gibi avukatlar ve barolar üzerinde uygulanan baskılara da karşı olan Sosyal-İş, AKP otoriter-gericiliğine karşı tüm ezilen kesimlerin yanında olmayı sürdürecektir.

Birlik ve beraberliğin, barışın, kardeşliğin, adaletin tohumlarının ülkemizin dört bir yanına saçılarak çiçeğe durduğu bir ülke özlemiyle avukatlarımızın ve onların meslek örgütü barolarımızın 5 Nisan Avukatlar gününü kutlarız.

SOSYAL-İŞ SENDİKASI GENEL YÖNETİM KURULU